/

25/01/2023

Modelul de CV care îți obține jobul dorit în 2023

Gata! 2023 este anul tău! Este anul în care vei găsi acel mult-așteptat job al visurilor tale.

Hai să vedem CV-ul… ultimul update… în 2014 😬… aha!

Ce bine că noi avem soluții și răspunsul la toate întrebările tale legate de CV.

Hai să-ți punem cariera pe picioare. Ce spui? Începem?

Primul sfat util: nu te lăsa intimidat de schimbări. Lucrurile se schimbă anual. Sunt oameni care lucrează numai pe recrutare, și este normal să dorească să perfecționeze sistemele de selecție și filtrare. Astfel, persoanele potrivite ajung în joburile perfecte. Nu-i așa că sună bine? Cu un CV bine pus la punct și tu poți fi una dintre aceste persoane pe care recrutorii le „descoperă”.

CV sau Curriculum Vitae? Ce este un CV? Și de ce am nevoie de unul când interviul este atât de important?

CV = Curriculum Vitae. Indiferent dacă ai sau nu un plan de carieră, acest document important este un rezumat al parcursului profesional. Are menirea de a te prezenta potențialilor angajatori care altfel ar fi nevoiți să petreacă ore întregi în interviuri.

Fiecare loc de muncă are specificul său. Există anumite calificări pe care cel interesat trebuie să le aibă. Experiența este mereu importantă, dar nu este totul. Pregătirea, reușitele profesionale de la fostul loc de muncă, rezultatele înregistrate pentru fostul angajator, și acestea sunt aspecte care fac diferența între candidați. Orice angajator preferă un angajat care cunoaște domeniul, care poate aduce un plus de valoare și care poate crește randamentul întregii echipe. Educația și interesele personale sunt la fel de importante pentru angajatori pentru a face o selecție mai personală atunci când au doi angajați cu un parcurs profesional asemănător. Aceleași secțiuni le vei găsi și pe Linkedin.

Orice aspect al CV-ului este important și ți-ar putea aduce acel job mult-visat. Pentru orice poziție deschisă, angajatorii primesc numeroase CV-uri. Unele dintre ele din partea unor persoane care nu se califică deoarece nu îndeplinesc un anumit nivel de experiență sau nu au studiile cerute în fișa postului. Este foarte important, atunci când alegi să depui un CV, să te asiguri că ai o șansă reală la a fi chemat la interviu. Altfel, recrutorul va considera că timpul petrecut citind CV-ului tău a fost pierdut.

Gândește-te așa: CV-ul îți deschide ușa către un interviu în care poți să îi convingi personal pe angajatori sau recrutori că ești persoana potrivită. Și da, interviul este extrem de important. Dar, fără un CV bun, vorbești în fața unei uși închise.

Diferite modele de CV. Cum știu ce tip de CV să aleg?

Este foarte puțin probabil să fii prima persoană care ocupă o anumită funcție în cadrul unei companii. Pentru orice tip de job, există un tip de CV. 

De ce este formatul potrivit atât de important? Deoarece unele modele de CV îți permit să comprimi informația de pe trei pagini pe una singură, printr-o aranjare inteligentă a textului, fără a fi nevoit să renunți la multe informații. Atunci când cauți un model de CV, caută un model pentru jobul specific, în IT, comunicații, marketing, retail, transporturi, contabilitate. Fiecare domeniu pune preț pe alte aspecte ca fiind importante. O deschidere spre a căuta modelul potrivit arată că știi să te adaptezi la cerințele domeniului.

Ordinea în care prezinți informația este la fel de importantă. Formatul cu ordinea cronologică este cel mai ușor de identificat de către recrutori. Însă, în situația în care ai avut perioade îndelungate de absență de pe piața muncii, acest lucru se va vedea în CV în mod neplăcut. În această situație, un format axat pe realizări este mai potrivit.

De exemplu, CV-ul Europass este un document standardizat la nivel european prin care îți poți evidenția experiența profesională, competențele și calificările. CV-ul Europass evidențiază aptitudinile și realizările tale profesionale, indiferent de domeniul în care activezi. Modelul de CV Europass este acceptat în statele Uniunii Europene și este cerut în mod special de angajatorii din mediul public (instituții publice și autorități locale), atât din România, cât și din străinătate. De asemenea, modelul este cerut și de facultățile din România în etapa de înscriere și în cadrul programelor de schimb internațional, precum Erasmus.

Pe de altă parte, un CV de designer, cum este CV-ul premium, parte din pachetele noastre de servicii, arată diferit. Acesta pune mai mult accent pe aspect, are un format unic, personalizat, care pune în valoare portofoliul – dacă ești graphic designer sau software developer, sau pe abilitățile creative –  dacă ești specialist în marketing digital.

Secțiunile unui CV. De ce sunt TOATE importante?

Ce trebuie să conțină un CV?

 1. Nume – prenume – detalii contact

Elementele de identificare sunt foarte importante. Pe parcursul perioadei de recrutare, potențialii angajatori vor reveni asupra CV-ului. Numele trebuie să fie prezentat clar, în loc vizibil, la fel detaliile de contact – număr de telefon și adresă de e-mail – pentru ca recrutorul să te poată contacta cu ușurință. Nu este locul în care să fii atât de creativ încât informația să se piardă sau să nu fie vizibilă. Ai putea rata șansa la un interviu doar pentru că angajatorul nu a avut suficientă răbdare să caute cu atenție în CV aceste informații. Următorul!

2. Despre mine

Profilul tău trebuie să răspundă în 2-3 propoziții la cele mai importante întrebări ale angajatorului:

  • Cine ești?
  • Ce știi să faci?
  • De ce vrei acest job?

Din nou, nu este momentul să fii creativ sau amuzant. Este, în schimb, momentul să faci uz de cele mai bune abilități de a rezuma și a filtra informația. Astfel, îi arăți angajatorului că știi ce anume din vasta ta experiență te face important pentru o firmă, că știi care sunt atuurile căutate în domeniu și că le ai.  Aceste informații se redau pe scurt. Poți elabora în scrisoarea de intenție de ce ai ales acest post.

3. Experiența profesională

Acum e momentul să strălucești! De obicei, aceasta se prezintă în ordine cronologică, cu numele companiei și perioada petrecută acolo în clar, împreună cu rolul pe care l-ai avut. Nu presupune că un rol asemănător la două companii diferite înseamnă că nu trebuie să elaborezi pe tema activității întreprinse de tine acolo. Recrutorii cunosc fișa postului și ce ar trebui să știe un candidat care vine de pe o anumită poziție. Dar tu trebuie să le arăți că ceea ce se așteaptă de la tine se aliniază cu ceea ce știi deja să faci.

Dacă ai avut realizări sau cifre cu care vrei să te lauzi, aici este locul potrivit pentru ele. Dacă ai dobândit deprinderi deosebite prin intermediul acestei funcții, menționează acest lucru. La fel trebuie să faci și pe profilul Linkedin.

Dacă ai mulți ani de experiență și multe funcții ocupate în cadrul uneia sau mai multor companii, fă o selecție pe baza relevanței. Cu siguranță nu tot ceea ce ai în spate te-a pregătit pentru acest job în mod deosebit. Însă unele dintre ele da. Acestea sunt experiențele relevante. Ce faci cu toate competențele dobândite de-a lungul parcursului tău profesional? Adaptezi CV-ul, desigur. Un bun sfat de optimizare a CV-ului este de a-l schimba mereu în funcție de jobul pentru care aplici.

4. Educație

Această informație se prezintă la fel ca și experiența profesională, în ordine invers cronologică. În funcție de cât timp a trecut de la absolvirea cursurilor menționate, informația este mai amplă sau mai restrânsă. Un profesionist cu vechime pe piața muncii nu va trebui să detalieze pe tema cursurilor absolvite. Este suficient să le menționeze. Un proaspăt absolvent va trebui să umple spațiul și să își dovedească potențialul în baza studiilor.

5. Abilități și competențe

Nici un CV de top nu este complet fără acest capitol. Conține informații despre abilitățile și competențele pe care candidatul le poate aduce la noul loc de muncă. Dincolo de ceea ce reiese din experiența profesională și din educație, acest capitol este dedicat abilităților dobândite și pe alte căi de către aplicant. Se pot menționa cursuri, competențe lingvistice, diplome și acreditări. În această secțiune este demonstrat interesul candidatului de a investi în dezvoltarea personală, cu sau fără legătură cu un loc de muncă. Acest tip de investiții sunt apreciate de către recrutori.

6. Alte informații

Interesele personale, hobby-urile și orice activitate în care candidatul investește timp și poate fi menționată într-un cadru profesional, pot ajuta recrutorii să-și facă o idee despre ce fel de persoană aduc în echipă. Te potrivești cu ceilalți membri sau ai fi o pată de culoare? Practici un sport anume? Perfect! La fel și colegii de echipă. Vei fi foarte popular în team building.

CV-ul trebuie să fie autentic și reprezentativ

Desigur, fișa postului pentru cele mai multe locuri de muncă este cam aceeași. Dar modul deosebit în care îți faci TU treaba este ceea ce angajatorii vor să descopere. Un CV bine redactat va dezvălui această latură autentică a omului din spatele funcției, a simțului răspunderii și a pasiunii pentru activitatea întreprinsă, dincolo de fișa postului. Recrutorii caută acele persoane care pot face treaba cu plăcere, devenind membri de bază în echipă, acele persoane care pot lega echipele, sau măcar se pot integra fără probleme, și care se pot adapta ușor.

Chiar dacă simți că CV-ul tău nu are destule informații, nu lua de la altcineva. Nu copia ceea ce au spus alții pentru poziții asemănătoare. Recrutorii văd aceste formulări clișeice de o mie de ori pe zi. Le vor recunoaște și în cazul tău fără probleme. Dacă experiența ta de până acum nu este impresionantă, echilibrează CV-ul cu entuziasmul de a fi dobândit cunoștințele pe care le ai.

Acolo unde formatul îți permite, introdu în descriere acele elemente diferențiatoare. Jobul este unul, dar nu toată lumea îl poate face la fel. Dacă tu știi că la nivel profesional, atuul tău este capacitatea de a lucra bine sub presiune, adaptabilitatea sau poate capacitatea de negociere, concentrează descrierile atribuțiilor tale în jurul acestor valori. Angajatorii vor ști exact ce tip de persoană trebuie să ocupe această funcție. Menționând atuurile tale și nu ceea ce crezi că ar vrea să audă, ai putea nimeri la fix. Omul potrivit la jobul perfect!

Cum te asiguri că ai un CV autentic și reprezentativ? Uitând de un sfat dat acum mult timp celor care își redactau CV-urile: scrie tot, scrie mult. Acum acest lucru nu mai este productiv deoarece oamenii au tendința de a include prea multe informații în loc să le filtreze pe cele importante care i-ar putea scoate în evidență în ochii angajatorilor. Începe invers. Notează la fiecare capitol realizările, rezultatele și competențele cheie, apoi îmbracă această informație în descrieri cât mai coerente și ușor de citit. Dincolo de a primi puncte pentru abilitățile potrivite pentru jobul vizat, recrutorii te vor aprecia pentru capacitatea de sinteză și pentru faptul că ai știut ce este important pentru tine ca profesionist și în ochii colegilor de breaslă. Triplu câștig!

Beneficii - imagine personală și găsirea unui job mai bine plătit și mai bun

Chiar și atunci când recrutarea se face intern, din rândul angajaților vechi, un CV updatat este mai mult decât necesar. La nevoie, șefii tăi direcți vor vedea că ești mereu pregătit pentru un job cu mai multe responsabilități, la ei sau în altă parte. Un asemenea angajat trebuie păstrat deoarece este o valoare dovedită pentru companie.

Fă frecvent câte o actualizare de CV.  Dacă nu cu câte o promovare sau un job nou și mai bun, atunci cu o acreditare care atestă competențele tale într-un anumit domeniu, care îți vor aduce acele promovări și joburi mai bune.

Promovarea internă sună ca varianta ideală, dacă ar fi să ne gândim că toți oamenii din cadrul unei companii stau ca pe banda rulantă și cu trecerea timpului mai avansează toți câte o poziție. Dar în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Uneori, nicio poziție superioară nu se eliberează cu anii. Sau se fac schimbări organizatorice care blochează accesul celor din pozițiile inferioare. Așa că angajarea în cadrul altei companii rămâne varianta cu cele mai multe șanse pentru cea mai mare parte a angajaților.

Dar de ce m-ar angaja altcineva pe o poziție mai bună decât cea pe care o am acum, dacă firma la care am lucrat până acum nu mi-a dat ocazia asta? Cum îi poate convinge un simplu CV? Un simplu CV la care ai lucrat de la bun început spre a arăta capacitatea de a crește, este fix instrumentul care te va ajuta de fiecare dată să obții un job mai bun. Recrutorii vor observa că și alți potențiali candidați te-au considerat un candidat bun și au mizat pe tine.

Ca și parcurs, CV-ul arată că ai crescut, fie în cadrul unei companii, fie schimbând angajatorul, și ai acumulat informații. Aceste cunoștințe trebuie remunerate corespunzător. Prin urmare, tot CV-ul este cel care te va ajuta să obții un job mai bine plătit. Asigură-te că treci cele mai importante competențe acumulate în descrierea jobului sau diplomele și acreditările care te ajută în îndeplinirea sarcinilor jobului tău în mod deosebit.

Noi cerințe în CV online: posibilitatea de a lucra remote, un rol nou, o nouă colaborare

Pandemia ne-a închis în case, dar a forțat introducerea unei serii de facilități de a lucra remote, chiar la nivel global. Până atunci, puține persoane aveau libertatea de a lucra de oriunde atâta timp cât își îndeplineau sarcinile, iar cea mai mare parte a companiilor țineau la politicile corporate de a avea oamenii fizic la birou.

O schimbare importantă în acest sens a venit și în cazul recrutărilor online pe același principiu. Acum, poți da un interviu pentru o companie din celălalt colț al lumii, pentru a lucra din confortul casei tale. Acest job poate fi mult mai bine plătit decât cele accesibile la același nivel în țară. Iar pentru a-l obține, ai nevoie de un CV în engleză foarte bun. Verifică cerințele la nivel internațional privind funcția pe care o ai în vedere și încearcă să realizezi CV-ul axat pe experiența cu companii străine și certificările care îți atestă competențele. Dacă ai rezultate notabile care ți-ar obține un loc în fața altor candidați, pune-le în prim-plan. Dincolo de ceea ce ai putea povesti despre îndatoririle tale la locul de muncă, joburile internaționale foarte bine cotate se acordă în primul rând în baza rezultatelor. 

Cum să îți faci un CV pentru a avansa în carieră? Același domeniu - o altă poziție

Deși să crești într-o companie este cel mai evident mod de a evolua în carieră, acest salt vine cu provocările lui. Pentru început, s-ar putea să te bați pe această poziție cu colegii tăi, persoane pe care șefii le cunosc la fel de bine precum te cunosc pe tine. Dincolo de relația personală cu cei care decid cine primește acest job, completarea CV-ul te va ajuta să obții funcția dorită dacă ai investit în aprofundarea cunoștințelor necesare.

Astfel, cum redactezi un CV pentru promovare în cadrul aceleiași companii? Evident, șefii tăi știu deja cu ce te ocupi în cadrul companiei. Dacă tu consideri că nu este suficient de clar pentru ei ce faci, sau dacă simți că au fost realizări pe care le-au trecut cu vederea, le poți trece la descrierea jobului curent la partea de realizări. Un alt plus pentru candidații care doresc să ocupe o funcție mai bună în cadrul companiei la care lucrează deja este reprezentat de trainingurile interne și externe la care au participat, în vederea acumulării de noi competențe. Acestea te vor pune mult în fața altor candidați.

Loialitatea față de companie trebuie să reiasă din profilul tău atunci când vrei o poziție mai bună în cadrul aceleiași companii. În mod evident, ai putea lua bagajul de cunoștințe acumulate și te-ai putea muta la o altă companie. Însă tu PREFERI să rămâi în cadrul companiei cu ale cărei valori te identifici. Arată cât de mult ai crescut profesional în cadrul companiei sau cât de mult crezi că poți crește mai departe. Încrederea în rezistența firmei pe piață și în succesul ei va reflecta bine asupra ta, întrucât te arată dispus să muncești la clădirea acestor idealuri.

Cum fac un CV pentru alt domeniu de activitate?

„De ce ai vrea să îți schimbi domeniul de activitate?” – va fi prima întrebare adresată de către recrutori. „De ce acest job în mod deosebit?” – va fi următoarea. Cel mai bine este să ai un document pregătit pentru a răspunde acestor întrebări încă de dinainte de interviu.

Astfel, ar fi minunat dacă ai putea să creezi impresia că ai ajuns într-un punct final al creșterii tale profesionale în cadrul fostului loc de muncă. Să arăți că în această direcție, ai îndeplinit deja cerințele, însă domeniul nu mai pare suficient de ofertant de la un punct încolo. Vei evita să dai impresia unei persoane care nu știe ce vrea și care încearcă mai multe domenii de activitate deoarece nu știe unde să se oprească sau nu are ceva suficient de bun de oferit cât să crească în cadrul jobului actual.

Apoi, creează o legătură între parcursul tău profesional de până acum și jobul vizat. Cu alte cuvinte, încearcă să introduci în descrierea joburilor deținute în cadrul altor companii abilități și competențe care ți-ar fi utile și în îndeplinirea acestui job într-un domeniu nou. Puțini angajatori sunt dispuși să își asume perioada de învățare a unui angajat, deoarece este o perioadă cu o productivitate extrem de scăzută și neprofitabilă. Chiar dacă această perioadă trebuie să existe, arată că ai capacitatea, în baza experienței acumulate deja, să asimilezi rapid informațiile noi.

Adaptabilitatea trebuie să fie principala trăsătură care reiese din profilul tău profesional. Este logic ca o persoană nemulțumită de jobul actual să caute ceva chiar și în alt domeniu, dar există și persoane care se adaptează foarte greu. Trebuie să le arăți angajatorilor că tu nu intri în această categorie.

Cum compunem un CV pentru cineva la început de carieră?

Vrei să lucrezi, dar încă nu ai experiență de pus în CV. Și cum poți avea experiență fără un job? Toată lumea se izbește de acest paradox la începutul vieții profesionale. Dar, evident, există soluții de a nu rămâne blocat aici.

Dacă CV-ul tău de student care conține DOAR studiile nu este suficient, optează pentru un internship care îți va da valoroasa experiență căutată de firmele bune. Pentru un astfel de CV, insistă pe cursurile care consideri că te pot pregăti pentru sarcinile de la serviciu. Menționează-le pe acestea. Laboratoarele sau experiența din teren realizată în cadrul diverselor proiecte pot ajuta. Orice activitate care contribuie la acumularea de informații aplicabile la locul de muncă poate fi menționată.

Trenduri în 2023

2020 și 2021 au fost ani marcați de acele plecări în masă de la joburi. Poate că stresul pandemiei, senzația că viața este fragilă și trebuie trăită într-un mod care aduce satisfacție, iar un job care plătește ratele și facturile nu mai este suficient, au creat o problemă pe piața forței de muncă. Multe domenii au suferit de pe urma lipsei de personal. După acest cutremur, lucrurile au reînceput să intre în normal, iar recrutorii au mult de muncă din nou, cu multe CV-uri depuse pentru tot felul de joburi. Asta înseamnă multe pagini de parcurs pentru a găsi candidații ideali.

  • În topul trendurilor pentru 2023 se află CV-ul de 1-2 pagini! Știm. O schimbare față de sfaturile de până acum care susțineau descrierea amplă a fiecărui capitol profesional. Acum toată lumea pune accent pe sinteză și adaptabilitate.
  • Cuvintele cheie sunt foarte importante pentru tot ce înseamnă redactare CV, atunci când aplici la un job pentru o firmă mai mare sau când recrutarea se face prin terți. Acestea vor ajuta la filtrarea rapidă a CV-urilor pentru fiecare tip de job în parte, așa că ai mare grijă cum formulezi descrierea și abilitățile pentru a nu fi omis de motoarele de căutare.
  • Formulările învechite și clișeice sunt trecute. Evită-le cu orice preț. Arată că ai un CV autentic, că ești la curent cu schimbările și cu așteptările.
  • Insistă pe realizări. Dacă tipul tău de job nu are o rată a succesului care să se măsoare în cifre de vânzări sau vizualizări în online, încearcă să insiști pe aspectele din cariera ta care au reprezentat o creștere și o realizare personală. Poate modul în care ai evoluat în cadrul companiei este demn de menționat, poate ai primit recunoașteri precum „Angajatul lunii”. Recrutorii vor să vadă ce fel de persoană ești și ce tip de plus valoare poți aduce noii companii.
  • Folosește verbe active pentru a da senzația de dinamism. Potențialii angajatori vor rămâne cu senzația că ești o persoană care face, care rezolvă, care îndeplinește sarcini.
  • Fă CV-ul ușor de citit, cu multe spații albe pentru a lăsa privirea să respire, și exprimă-ți creativitatea adăugând ceva culoare în formatare pentru a delimita paragrafele. Nu exagera, totuși. Vrei un CV care iese puțin în evidență, nu unul care scoate ochii și este obositor de citit.
Ce să nu faci în CV

Să încercăm să trecem în revistă aceste aspecte punctual:

  • Nu depăși 3 pagini. Chiar dacă ai multe de povestit, mai lasă ceva și pentru interviu. Capacitatea de a alege ce contează din experiența ta este ceva ce recrutorii apreciază.
  • Nu fi prea creativ în editarea CV-ului în alegerea fonturilor și culorilor. Bine, este în regulă să vrei un format personalizat, și cu siguranță va fi vizibil în marea de CV-uri primite, dar dacă va fi obositor sau nepotrivit pur și simplu în ochii recrutorilor, nici nu îl vor citi.
  • Nu exagera cu cuvintele cheie pentru a face CV-ul ATS compatibil. Vei cădea în extrema cealaltă și vei avea un CV ale cărui descrieri nu au sens.
  • Dacă ai multă experiență, limitează-te la ultimii 10-15 ani. O perioadă prea lungă te poate face să pari deja irelevant în domeniu. În plus, o parte a activității tale de început cel mai probabil este deja irelevantă. Așa că nu mai consuma din spațiul limitat și prețios.
  • Nu te concentra pe task-uri. Recrutorii cunosc deja fișa postului de pe care vii. Spune ce ai făcut tu deosebit din acea poziție.
  • Nu folosi același CV pentru mai multe tipuri de joburi. Experiența ta este vastă, dar angajatorii nu pot presupune că te-ai descurca pe poziția pe care o oferă. Trebuie să „aduci” CV-ul în forma ideală care te prezintă ca fiind candidatul perfect.

La final

Poate părea dificil să interiorizezi toate aceste informații suficient de bine cât să faci un CV de angajare bun, la fel de bun ca un CV profesional. Poate simți că până termini de lucrat la CV-ul tău, va trebui să te adaptezi la trendurile anului 2024. Dar nu este atât de dificil. Important e să începi.

Ca o concluzie a acestui articol informativ despre redactarea unui CV care îți va asigura accesul la jobul dorit, consider că CV-ul tău ar fi bine să fie:

  • Ușor de citit de recrutori sau manageri.
  • Optimizat pentru motoarele de căutare ale platformelor de joburi sau ale aplicațiilor ATS.
  • Un format de 2 sau maximum 3 pagini, fără a compromite calitatea conținutului.
  • Un CV cu aspect atractiv, care să te reprezinte.
  • Să fie conceput să evidențieze atuurile, realizările și competențele tale.

Succes!