Chiar ai nevoie de un consultant în carieră când toate joburile sunt online?
Atunci când simți că piața muncii nu mai are nimic să îți ofere și zici că nu poți schimba piața, contextul sau chiar industria, este momentul să te schimbi pe tine. Mai exact, abordarea și prezentarea a ceea ce știi deja foarte bine să faci. Și nu, nu va trebui să faci asta singur… dacă apelezi la un consultant în carieră cu experiență într-un număr mare de domenii separate și interconectate.
În mod atipic, voi introduce în acest material un element personal și cât se poate de recognoscibil pentru toți cei interesați să citească mai departe: sentimentul că ai făcut deja tot, că nu ai loc să te miști în nici o direcție și că ești lipsit de oportunități și de speranță. Hai să îți arăt de ce nu este așa.
În 2013, am lucrat cu o persoană care avusese un început strălucit de carieră în vânzări. Vorbim de o persoană plăcută, empatică, flexibilă în relația cu interlocutorul, adaptabilă. Pe scurt, avea toate calitățile necesare pentru postul ocupat. Din motive personale, a făcut o pauză în carieră de 2-3 ani, iar apoi a reușit să se angajeze ca vânzător într-un chioșc mic dintr-un mall. Nemulțumirile erau nenumărate: salariu, program, deschidere pentru alte oportunități din această poziție, relația cu angajatorul, răspunderi suplimentare.
Atunci când l-am întrebat dacă vrea să găsim ceva mai pe măsura capacităților sale, m-a întrebat cu o uimire sinceră:
„EXISTĂ AȘA CEVA?”
În calitate de consultant de carieră, acesta a fost unul dintre acele momente de revelație când îți dai seama că ești exact acolo unde trebuie, pentru cine trebuie. Să tragem, deci, prima concluzie.
1. Ai nevoie de un consultant de carieră ca să te scoată de pe un drum închis.
Gândește-te la piața muncii ca la un labirint pe care fiecare candidat îl vede din interior. Fiecare angajator construiește propriile drumuri, cotituri, niveluri. De la nivelul candidatului, deciziile se iau fără ca acesta să aibă informația completă despre cum arată drumul pe care l-a ales.
Dar un consultant de carieră știe. Este o persoană care vede labirintul de sus și care știe încotro este ieșirea sau drumul care va duce la următorul nivel. Mai mult, experiența în domeniu și faptul că probabil a lucrat deja cu unele dintre cele mai mari companii, face ca un consultant n carieră să știe care sunt angajatorii care oferă loc să urci.
2. Ai nevoie de un consultant de carieră care să te evalueze corect în funcție de ceea ce oferi și cerințele pieței la care te raportezi.
Consultantul de carieră nu vede doar labirintul de sus, dar vede și ce abilități ai tu pentru a-l naviga și ajunge mai departe. De foarte multe ori, candidații se sub sau supraevaluează și nu își pot da seama în mod realist dacă sunt potriviți pentru un anumit parcurs în carieră.
Spre deosebire de candidat care a afla muncind pe o anumită poziție de presupune acest lucru, consultantul în carieră știe deja ce abilități sunt cu adevărat necesare, dincolo de ce sună impresionant în fișa postului.
3. Ai nevoie de un consultant de carieră care să îți spună când este momentul potrivit pentru a candida pentru anumite poziții.
Dacă aplici la o companie într-un moment în care ești nepregătit, s-ar putea să îți ratezi șansa de a lucra acolo la momentul potrivit. Astfel, un interviu ratat deoarece nu era momentul pentru o asemenea aplicare, poate periclita șansele viitoare în anumite domenii și de la un nivel în sus.
Cine poate face o asemenea evaluare a unui candidat? Recrutorul care s-ar putea să îl considere nepotrivit pentru un job și consultantul în carieră care s-ar putea să îl orienteze spre o poziție pe care are șanse mai mari să o ocupe acum. Ulterior acumulării de experiență și a finisării abilităților, acea poziție devine mult mai accesibilă.
4. Ai nevoie de un consultant de carieră care să îți spună exact în ce moment al carierei tale te afli, cât de departe poți ajunge în baza experienței acumulate și ce potențial există.
Parcursul unei persoane în propria carieră nu este identic cu a altcuiva din cadrul aceleiași companii sau cu aceeași pregătire. Fiecare drum este unic în primul rând prin potențialul lui. Există candidați care maximizează acest potențial și unii care îl ratează complet. Faptul că un alt angajat a promovat pe o anumită poziție nu înseamnă că și tu o vei face. Joburile nu sunt ca o bandă rulantă unde este garantat că dacă rămâi într-un loc, vei ajunge, inevitabil mai sus. Cele mai multe experiențe profesionale rămân liniare.
În calitate de consultant de carieră îți pot spune așa: dacă angajatul nu dorește mai mult de la locul de muncă, nu vrea oricum să crească în poziție sau ceea ce poate oferi, o evoluție liniară este potrivită. Există multe persoane care decid că un anumit nivel este cel potrivit pentru a le asigura echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Însă, este păcat dacă un angajat acumulează cunoștințe și abilități care îi depășesc cu mult poziția, își dorește, dar nu reușește să ajungă la un nivel superior în carieră. În acest context, consultantul de carieră devine indispensabil în recunoașterea potențialului și în a găsi locul potrivit pentru acest angajat.
5. Ai nevoie de un consultant de carieră atunci când nu vrei să mergi mai sus, ci la stânga sau la dreapta.
Diferența dintre a cere sfatul unui prieten și a discuta cu un consultant, stă în faptul că prietenul va vedea doar o ascensiune ca fiind benefică pentru tine, pe când un consultant știe să vadă lucrurile în mai multe dimensiuni. Uneori, abilitățile tale pot fi mai apreciate într-un domeniu conex, unde pe o poziție de același nivel ca până acum să ai un job cu un salariu mai bun. Acestea sunt acele situații pe care cei mai mulți angajaț le consideră mituri urbane sau noroc pur pentru cel care avea o anumită pregătire, dar a ajuns să își folosească cunoștințele într-un domeniu complet diferit.
Noi știm că acest lucru nu ține de noroc. Ci de cât de bine conectat la piața muncii, la cerere și ofertă, și la cât de creativ este consultantul la care apelezi.
6. Mai ales, ai nevoie de un consultant de carieră atunci când nu mai vrei să te dai jos din pat dimineața.
Nu toată lumea își urăște locul de muncă. Nu toată lumea urăște ziua de luni și trăiește pentru zilele de weekend. Cel puțin nu persoanele care au apelat la un consultant de carieră. Doar pentru că tu nu mai vezi nimic care să te entuziasmeze la domeniul în care lucrezi, nu înseamnă că nu există nimic. Poate cel mai interesant motiv pentru care merită să te consulți cu un expert stă în redescoperirea dorinței de a realiza ceva. Acest sentiment se mai pierde pe parcurs, mai ales pentru persoane care sunt într-o industrie de mult timp. Sau pentru persoane care au avut doar experiențe nesatisfăcătoare. Este suficient să găsești o dată un loc de muncă bun pentru a-și reaprinde interesul pentru propria carieră.
Să ne întoarcem acum la consultantul nostru de vânzări care considera că nu în 2013 nu mai existau alte joburi în vânzări în afară de acel chioșc din mall. Știu că puteai să îi spui și tu de la început că, da, evident că există nenumărate joburi în vânzări, cu diverse tipuri de contracte, pentru diverse companii. Dar eu mai știu că poți să ajungi într-o situație în care să nu mai vezi oportunitățile reale și avantajoase.
În mod evident, era supracalificat pentru acel post și nu era într-o companie cu o structură care să îi permită să avanseze. Am stabilit împreună nivelul real al experienței și al cunoștințelor acumulate, precum și modul potrivit pentru a introduce în discuția cu angajatorul acea pauză de 3 ani pe care el o considera ca fiind dăunătoare CV-ului. Am vizat împreună o serie de joburi la un nivel mult mai potrivit nivelului său, accesibile lui în acel moment. Aceste joburi aveau și avantajul de a-i dezvolta noi abilități. După o perioadă prestabilită, cu un CV îmbunătățit de unul dintre aceste joburi și cu noi abilități, s-au deschis noi oportunități.
Ai nevoie de un consultant în carieră care să îți spună, în primul rând, că da, există jobul perfect. Iată cum ajungi la el!
Autor: Elena Antohi
Sunt coach de cariera cu peste 10 ani de pregatire in consiliere in cariera si coaching. Lucrez zi de zi sedinte de coaching, consiliere in cariera si optimizare si redactare de CV si profil de Linkedin. Imi sprijin clientii sa atinga obiective profesionale inalte. Am dobandit expertiza internationala prin certificarea CIPD (Managementul resurselor umane), prin formări în coaching, consiliere in cariera (programul GCDF) si schimbare de obiceiuri.
Mi-am petrecut: 20 de ani in domeniul recrutarii si resurselor umane, iar de 3 ani activez in agentia de recrutare Effective Human Resources,
si ultimii 4 ani in consiliere in cariera si redactare CV-uri si Profil Linkedin pentru Romania si UK.
Serviciile pe care le ofer sunt:
- Coaching de cariera
- Pregatire pentru interviu
- Optimizare si redactare CV
- Strategii dezvoltare cariera
- Coaching pentru redactare CV
- Impresariere clienti
Experiența de colaborare cu platfome de redactare și optimizare de CV internaționale mă ajută pentru a susține candidații care aleg să aplice pentru joburi în mediul internațional.