/

09/08/2024

Intrebari interviu

intrebari interviu

Sfatul unui coach de cariera: Intervievează-ți angajatorul

Da, da, ai citit bine. Ce îți spun acum nu este ceva nou, ceva ce le recomand colaboratorilor mei să facă din senin, luând pe toată lumea din încăpere prin surprindere. Mai mult, aceste întrebări sunt cerute de către intervievatori. Doar că, în contul emoțiilor și al disconfortului resimțit de către majoritatea candidaților, momentul întrebărilor din partea candidatului, atâta timp cât este considerată opțională (DACĂ tu mai ai întrebări pentru noi…), este ceva peste care trec razant doar să vadă interviul încheiat. Mare greșeală!

Unul dintre lucrurile de bază, pe care clienții de coaching le învață de la mine, este faptul că interviul este atât pentru angajator, cât și pentru candidat. Acesta este un lucru la care țin foarte mult deoarece, dacă reușești să stăpânești acest segment al interviului, vei schimba dinamica dintre tine și posibilul angajator. Iată de ce și, mai ales, cum.

intrebari interviu

Intrebările pe care le pui TU angajatorului sunt un criteriu de departajare

Iată ceva de nu ai avea de unde să știi dacă nu ai lucrat cu un coach de carieră care să te consilieze înainte să participi de interviuri. Atunci când te cheamă la interviu, angajatorii ȘTIU deja ce (ar trebui) să știi să faci. Dacă ai avut un CV bun în care ai evidențiat în mod corect abilitățile și experiența, cei care te sună pentru un interviu știu deja că poți face ceea ce au nevoie pentru o anumită poziție. Interviul este pentru a vedea CUM vei aplica aceste cunoștințe și cum te poți adapta la cerințele lor specifice, ce fel de om ești și dacă te potrivești în echipa lor.

Dincolo de experiență, compatibilitatea cu restul echipei ar putea fi chiar mai importantă pentru angajatori. Asta deoarece o echipă care nu lucrează bine împreună va avea rezultate scăzute, ceea ce poate trage în jos un întreg departament, și tot așa mai departe ca piesele de domino. Prin urmare, partea de interviu în care candidatul pune întrebările este foarte importantă pentru angajator. Poate afla cât de mult s-a interesat candidatul cu privire la poziție și modul de lucru din companie, cât de atent a fost pe parcursul interviului, ce fel de persoană este, cât de docilă sau ce limite personale și profesionale poate pune pe parcursul colaborării. Mai mult, ce experiență are și cum poate fi aceasta cu adevărat utilă pentru ei.

Angajatorul trage concluzii importante și atunci când candidatul evită întrebările. Pentru un angajator, acest lucru ar putea însemna că ai venit nepregătit la interviu, că nu te-ai interesat în nici un fel cu privire la companie sau la poziție și că aplici orbește, așteptând să „pice” orice ofertă. Iar dacă nu ai întrebări cu privire la companie, dar nu ai nici o întrebare legată de informațiile prezentate la interviu, fie nu ai înțeles suficient de bine cât să pui întrebări, fie nu ți-a stârnit nimic interesul. Mai mult, cu cât un candidat este mai bine pregătit și pare că se potrivește mai bine pe o poziție, cu atât acesta ar trebui să aibă întrebări cu privire la modul de lucru și să se folosească de experiența din trecut pentru a se asigura că un nou loc de muncă îi va oferi condițiile ideale pentru a performa.

Interviul este important pentru toți cei implicați. Reține acest lucru

Spuneam mai sus că întrebările pe care le pui schimbă dinamica interviului. După ce potențialul angajator a verificat ce știi să faci, cum, când, în ce context, cu ce rezultate, de câte ori, de ce da, de ce nu, este momentul ca și tu să îi studiezi oferta de angajare. Dacă nu faci acest lucru, chiar și dacă se întâmplă să primești o ofertă din partea companiei, vei intra în această colaborare dintr-o postură inferioară, cea în care ai acceptat orice condiții au impus ei. Pe viitor, acest lucru creează un tipar în atitudinea companiei față de tine. Te vor considera un angajat mulțumit de faptul că are un loc la ei în companie, prea speriat sau insuficient de motivat pentru a impune limite sănătoase sau să ridice pretenții de orice fel.

Nu sună grozav, știu. Și mai știu că cea mai mare parte a candidaților cad în această categorie, mizând pe obținerea locului de muncă în defavoarea asigurării unui context profesional favorabil pe termen lung.

Ce întrebări să pui la propriul interviu de angajare?

Autor: Elena Antohi – Consilier in cariera

Dar un coach de carieră este exact persoana care să te scoată din acest impas și care să te învețe cum să reechilibrezi dinamica în relația cu recrutorii. În primul rând, consideră la fel de importantă partea de interviu în care și tu ai ocazia de a pune întrebări. Nu ești tu singur sub lupă în momentul interviului. Și oferta lor, mediul de lucru, potențialul de creștere, tipul de experiență cu care te poți alege lucrând în compania lor.

Unde este un coach de carieră când ai nevoie de unul? Cum adică să pun întrebări EU la interviu? Nu se face invers? Cât de tare s-au schimbat lucrurile de când nu am mai fost pe piața muncii? Elena, ajută-mă!

Oricine a citit deja articolul anterior, știe de ce este important să pună întrebări la propriul interviu. Da, ei caută să angajeze persoana potrivită, dar și tu, în calitate de candidat cauți un loc de muncă satisfăcător. La urma urmei, vei petrece minim o treime din zi, cinci zile pe săptămână printre acești oameni, nivelul tău de satisfacție profesională va depinde complet de această poziție, ceea ce îți va influența starea de spirit în tot restul timpului. Nu depindem de un loc de muncă doar pentru salariul de la sfârșitul lunii, oricât de mult ar conta acesta.

Și nu, lucrurile nu s-au schimbat încă atât de mult încât să chemi tu potențialul angajator la tine acasă pentru a-l întreba de beneficii, dar cu siguranță a depășit de mult momentul în care angajatorii se comportă ca un fel de gatekeepers sau paznici a tot ceea ce poate însemna un loc de muncă: siguranță financiară, stabilitate, potențial de creștere, recomandări, un nume greu la CV. Un loc de muncă înseamnă un schimb echitabil – o sumă de bani și beneficii în schimbul expertizei pe care o poți aduce. Cu cât aceasta este mai bună și mai rară, cu atât poți cere mai multe. Frumos, echitabil, pus corect în balanță.

În calitate de coach de carieră și recrutor profesionist, refuz categoric situațiile în care cineva consideră că pornește la drum cu un compromis. Nici candidații pe care îi propun nu trebuie să fie un compromis, nici pozițiile și condițiile pe care le acceptă clienții mei nu trebuie să fie dintr-o poziție de compromis. Nimeni nu face un favor nimănui dacă în câteva luni de zile ne dăm seama cu toții că nu era cea mai bună potrivire.

Cum facem acest lucru? Dându-le o mână de ajutor recrutorilor.

Dar, Elena!!!!!…  acestea sunt persoane care asta fac toată ziua – intervievează oameni pentru a acoperi pozițiile din companii. Nu simt stresul interviului, știu ce caută, nu sunt ei sub lupă. Atunci de ce ar avea nevoie de ajutor din partea candidatului emoționat de peste masă care abia așteaptă să se încheie inchiziția, deși știe și el că este un job pe care l-ar putea face și cu ochii închiși dar emoțiile sunt prea mari?

Pentru că ei știu doar CE CAUTĂ EI, nu și ce cauți tu. Asta trebuie să spui tu. Și cum să faci asta fără a părea arogant? În mod evident, nu te poți prezenta la un interviu pe care încă nu știi dacă „l-ai luat” cu o listă de revendicări ca la un jaf armat. Le arăți ce contează pentru tine punând, la rândul tău, întrebări.

(O mică paranteză cu insight din domeniu: ca români, avem o reținere culturală și poate generațională de la a ne „vinde” așa cum fac persoanele din Vestul Europei sau din SUA. În calitate de coach de carieră, îmi sfătuiesc clienții să depășească momentul de sfială ca în anii 90 când interviurile abia începeau să fie mare lucru. Dar lucrurile stau diferit acum și e cazul să ne adaptăm. Împreună, dacă nu se poate separat.)


Intrebari interviu pe care e bine să le pui (pe categorii) și de ce

Despre poziție

  • De ce este vacantă această poziție? Compania crește, iar poziția este nou creată sau persoana care o ocupa a plecat?
  • Dacă nu există precedent pentru această poziție în cadrul companiei, cine îmi va evalua munca și în baza cărei experiențe?
  • Dacă a existat cineva pe această poziție, sunt curios de parcursul profesional pe care aceasta îl poate descrie. Persoana respectivă a crescut în funcție în cadrul companiei sau a plecat?
  • Voi ține locul unei persoane plecate în concediu de maternitate? Dacă da, ce se întâmplă atunci când se va întoarce persoana respectivă? Cum ați făcut asta? S-a creat un post nou? A fost o relocare?
  • Ce oportunități oferă această poziție? De învățare, de acumulare de abilități unice, de promovare în cadrul companiei? Unde mă vedeți în 5 ani în cadrul companiei și echipei dvs.? (Aceasta este o întrebare care chiar îi poate lua prin surprindere, deci nu o scoate la bătaie decât dacă ești convins de reușită).
  • Care este, din perspectiva voastră, cea mai dificilă parte a acestui rol?
  • Ce v-a plăcut la CV-ul meu? Aș vrea să știu ce abilități anume v-au atras atenția. (Aceste informații îți vor fi utile pe viitor, atât pentru CV, cât și pentru interviu.)
  • În baza interviului și a ceea ce ați aflat până acum, aveți rețineri în ceea ce privește angajarea mea pentru acest rol?
  • Există perioade de supra-aglomerare în an? Perioade în care este de preferat să nu se ia concedii și în care volumul de muncă ar crește considerabil? Dacă da, de ce? (Dincolo de faptul evident că, deși mulți candidați sunt dispuși să muncească în plus atunci când situația o cere, ar fi bine să afli dacă tu vei putea, fizic sau psihic să faci acest lucru. Dacă, de exemplu, perioada lor de supraaglomerare ar fi odată cu începerea școlii sau într-o perioadă de examene pentru tine. În plus, este important să afli care este atitudinea companiei față de acest lucru – sunt echipe subdimensionate în raport cu activitatea, dar nu iau măsuri pentru că este vorba de o perioadă foarte scurtă, iar cei care au muncit din greu sunt compensați cu o perioadă mai liniștită după? Sau poate lucrurile stau altfel. Nu ai nevoie de un coach de carieră să îți spună că nu e ok să alegi o companie care nu e atentă la aceste lucruri.)

Despre echipă

  • De cât timp este în echipă cel mai vechi angajat?
  • Care este cel mai valoros membru al echipei momentan și care sunt calitățile pentru care este apreciat?
  • Ce înseamnă succes pentru întreaga echipă și ce se întâmplă atunci când toți înregistrează un succes?
  • Ce se întâmplă în caz de eșec?
  • Care este cea mai importantă competență care lipsește din echipă momentan?

Despre manager

  • Cum ai descrie stilul de leadership?
  • Ce înțelegi prin succes? Ce înțelegi prin performanță?
  • Ce înțelegi prin persoană care depășește atribuțiile și așteptările? (Această întrebare nu este pusă pentru ca tu să iei aceste așteptări și să le urmezi ca pe o Biblie corporate pentru fiecare zi de lucru, ci pentru a înțelege limita de sus a eforturilor pe care le-ar recunoaște cineva la locul de muncă. Să ne înțelegem, oricine îți cere 100% constant, este nerealist. Dar te ajută să știi ce ar fi vizibil în ochii celui care evaluează întreaga echipă, pentru a nu investi într-o direcție greșită. De exemplu, este apreciat efortul de a face parte din echipă sau munca individuală?)
  • Cum ți-ai descrie echipa?
  • Ce îți place cel mai mult la echipa ta?
  • Câți membri ai echipei au promovat sau au realizări notabile ca rezultat direct al faptului că fac parte din această echipă?
  • Ce așteptări ai de la persoana care vine pe acest rol în primele 30, 60 și 90 de zile?

Despre companie

Poți descrie cultura organizațională a companiei în câteva cuvinte? (Dacă au fost foarte specifici în timpul interviului și dacă discuția este mai relaxată, le poți întoarce favoarea cerând un număr fix de cuvinte gen 3)

  • Ce îți place cel mai mult aici? Ce îți place cel mai puțin aici?
  • Care este atitudinea companiei față de continuous learning? (De aici poți afla dacă vei fi încurajat să crești în poziția pentru care aplici. Dacă vei avea șansa de a acumula alte abilități valoroase sau dacă există programe de training pe care le poți urma prin companie.)
  • Ce stil de lucru este încurajat în mod real în cadrul echipei – independent sau colaborare? În cazul muncii prin colaborare, cum este menținut spiritul de echipă de către companie? În cazul muncii independente, se încurajează varianta cu supraveghere minimă sau cea cu raportări dese?
cv-online.ro

Un ultim sfat din partea propriului tău coach de carieră

EVIDENT CĂ NU VEI PUNE TOATE ACESTE ÎNTREBĂRI ÎNTR-UN INTERVIU!

Dar sunt destul de sigură că acum ai înțeles de ce este important ca și tu să mergi pregătit la interviu. Acum știi câte poți afla despre o poziție despre care se spune minimul, dar te lasă pe tine să presupui restul. Uneori, inclusiv salariul până în momentul în care se face alegerea. Cât timp nu ai pierdut în interviuri pentru joburi care s-au dovedit a fi dezamăgitoare încă din primele săptămâni?

Citește-le cu atenție pe acestea și pune întrebările relevante în cazul tău. Vei lucra mai mult în cadrul departamentului, întreabă despre echipă. Vei lucra îndeaproape cu managerul, află cum este și ce stil de lucru are. Se pune mult accent pe poziția pe care urmează să o ocupi? Întreabă despre aceasta. Compania are o cultură organizațională care ajunge să afecteze munca tuturor în mod evident? Este cazul să afli dacă ți se potrivește.

Unii din clienții mei de coaching și optimizare de portofoliu au considerat criteriu esențial în alegerea lor posibilitatea de a lua concediu medical pentru îngrijirea copilului, altcineva preferă să lucreze remote sau hibrid pentru a câștiga timp cu familia sau copiii, alt client a fost intersat de stilul de management și modul de relaționare din companie sau de anvergura rolului și de posibilitatea de a-și aduce o contribuție mai mare în schimbarea organizațională. Întrebările pe care le poți adresa managerilor sunt foarte personale și țin de criterii subiective, interese și de prioritățile din viața ta.

Știu sigur că te vei descurca să pui măcar câteva dintre întrebările cele mai relevante despre potențialii tăi angajatori și despre condițiile de lucru pe care le impun. Așa vei arăta că ai suficientă experiență (pe care ei spun că o caută) pentru a evalua un job. Iar dacă mai ai nelămuriri sau ai nevoie de ajutor, contactează un coach de cariera.