/

13/02/2023

Top platforme de recrutare online si cum sa le folosesti cat mai eficient

cautare job online

Caut job în… Așa ar putea începe un îndelungat proces de căutare a unui loc de muncă. Sau ai putea profita de numeroasele platforme de recrutare pentru a-ți găsi jobul perfect în cel mai eficient mod și în cel mai scurt timp.

Păi sunt atât de multe? Cum poate fi eficient? Simplu! Fiecare platformă are specificul ei. Și, deși se aseamănă în unele privințe, cum ar fi elementarul fapt că adună la un loc multe joburi, există câte un lucru care îți spune unde este mai bine să te uiți în funcție de pregătirea ta și tipul de job pe care îl cauți.

Într-adevăr, oferta de platforme online de recrutare a crescut considerabil față de acum 10 ani. Mai mult de atât, acestea nu sunt DOAR platforme care adună anunțuri, precum secțiunile dedicate din ziare (ce sunt alea?). Acestea au motoare de căutare, îți dau posibilitatea de avea un profil complet, realizat într-un format care să le permită angajatorilor să filtreze în mod cât mai eficient candidații, precum și materiale care să îi îndrume pe aplicanți în drumul lor spre angajare.

Acum avem platforme de recrutare, agregatoare de joburi, platforme de social media cu componentă de recrutare, platforme dedicate, platforme cu de toate, platforme cu anumite categorii de joburi, precum și site-uri unde foștii angajați pot lăsa impresii. Cu alte cuvinte, ai la îndemână multe informații cu privire la un potențial loc de muncă.

Tipuri de platforme online la care apelezi când cauți un loc de muncă

Nimeni nu te oprește să iei la rând TOATE platformele, să îți faci câte un profil pe fiecare și să aplici peste tot. Dar nu este o metodă eficientă. Un asemenea plan îți va lua mult timp și s-ar putea să pariezi pe o metodă care va da rezultate în timp, după un efort susținut de a urmări și updata constant absolut toate profilele.

În schimb, poți alege de la bun început tipul de platformă care îți trebuie și modul corect de a o folosi.

Cele mai mari platforme de recrutare

eJobs

Această platformă este cunoscută ca având cel mai mare trafic, cu circa 4,6 milioane de candidați înregistrați și peste 300.000 de joburi.
De regulă, în jur de 3 milioane de CV-uri sunt active pe acest portal în orice moment. Aici poți găsi tot felul de joburi, de la meserii, la joburi de birou sau de conducere.

Alegerea site-ului de joburi ejobs este ideală atunci când ești la început de carieră și încă nu știi în ce direcție vrei să mergi. Fie ai o pregătire polivalentă, care îți permite să aplici pentru joburi în diverse domenii, fie ești la nivel de începător și vrei doar să găsești un angajator care să îți dea o șansă, aici ai cele mai mari șanse să aplici la un număr mare de joburi.

BestJobs

Cel mai des, candidații din marketing, IT, vânzări, contabilitate, administrativ și inginerie folosesc acest site. Cu alte cuvinte, se găsesc joburi din toate domeniile și pentru toate nivelurile de pregătire. Angajatorii caută aici profesioniști pentru joburi din România și din străinătate. Diversitatea anunțurilor este principalul avantaj al acestui site.

Prin urmare, dacă ești în căutarea unui job la un anumit nivel, ai putea găsi șansa de a aplica și pentru un nivel mai sus, dacă tu simți că ai experiența necesară, sau poți face o mișcare în lateral și să optezi pentru alt domeniu în care să îți folosești cunoștințele. Însă aici nu se pune accentul pe promovarea individuală a unui angajator. Va trebui să aplici și să te interesezi singur.

Acestea sunt site-uri de volum. Avantajul este că aici se adună cele mai căutate joburi puse la bătaie de către marii angajatori.

Dezavantajul pentru candidați constă în faptul că aplicațiile trimise de pe aceste platforme vor intra în cursa pentru atenția angajatorului împreună cu alte sute de aplicații pe fiecare job. Ceea ce este vizibil pentru tine, în contextul în care ceea ce oferi nu este nișat sau special, atunci este vizibil și pentru mulți alți candidați.

Platformele sociale

LinkedIn

Mult mai complex decât o platformă de recrutare, Linkedin este o rețea socială, unde oamenii și companiile deschid conversații despre best practices și folosesc acest context pentru a găsi cele mai bune potriviri între cei mai bine pregătiți specialiști și companiile care i-ar aprecia cel mai mult. Linkedin oferă atât anunțuri, cât și structură. Fiind o rețea socio-profesională, căutarea locurilor de muncă se face și prin intermediul fostelor legături profesionale.

Facebook

Nimic nu are mai multă vizibilitate acum decât rețelele de socializare, Facebook fiind în continuare în top în ceea ce privește conținutul mai amplu. Este suficient să știi în ce domeniu cauți un job, iar pe Facebook vei găsi numeroase grupuri specializate și anunțuri deja filtrate. În plus, fiind deja acolo, poți sări oricând pe pagina de firmă a unui potențial angajator pentru a vedea cum se prezintă compania.  

Avantajul rețelelor sociale constă în modul în care informația este filtrată prin intermediu relațiilor pe care ți le-ai făcut deja. În plus, aceste rețele încurajează networking-ul, adică socializarea în interes de lucru, ceea ce, în timp, îți va aduce o rețea profesională mai mare de unde să poți ajunge mai ușor la locul de muncă ideal.  În plus, oferta locurilor de muncă de pe aceste platforme cuprinde oferta de pe piața internațională. Astfel, și tu, în calitate de candidat ai acces la locuri de muncă din străinătate, dar și alți angajatori te pot vedea pe tine. Linkedin, de exemplu, este cea mai mare rețea de profesioniști la nivel global, unde găsești managerii și recrutorii celor mai mari companii din lume.

Dezavantajul  acestor rețele vine din faptul că sunt o metodă mai modernă de a recruta. Unele companii, care încă pot asigura un loc de muncă bun și stabil, s-ar putea să nu lucreze prin intermediul lor. Ceea ce înseamnă că acei candidați care sunt în căutarea unor joburi mai puțin „sociale” și creatoare de rețele, vor trebui să se orienteze și spre varianta clasică de aplicare la joburi.

Platformele specializate

MediJobs

Aceasta este o platformă românească dedicată profesioniștilor din domeniul medical: doctori, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, farmaciști, reprezentanți medicali și administratori de instituții medicale. Fiind atât de bine definit domeniul, sunt respectate criteriile precum nivelul de pregătire, locația vizată și specializarea. Joburile nou urcate sunt ușor de urmărit, iar informația este mereu relevantă..

DevJobs

Aflată în plin avânt, industria IT are cel mai mare trafic de profesioniști. Angajații din acest domeniu, deși numeroși, sunt cei mai pretențioși cu privire la ofertele de angajare. Prin urmare, nu e de mirare că și platforma de recrutare dedicată lor este cea mai bine optimizată și conține extrem de multe informații utile, cum ar fi limitele salariale, locația și tipul de contract – remote sau cu prezență, cerințele profesionale și tehnologiile în care aplicantul trebuie să aibă experiență.

Avantajul căutării unui job pe o platformă specializată? Relevanța și eficiența. Dacă știi exact ce cauți și ce ai de oferit, vei putea filtra mult mai bine ofertele pentru care merită să aplici. În plus, fiind specializate pe anumite domenii, cei are fac algoritmul și decid ce informații fac diferența dintre joburi, știu să pună aceste detalii chiar în corpul anunțului.

Dezavantaje? Dacă ești un profesionist cu mai multe valențe, care ar putea folosi pregătirea din domeniu pentru a lucra într-un domeniu conex, probabilitatea este destul de mare ca alte tipuri de joburi să nu fie pe aceste platforme. Deci, dacă ești deschis și la altceva decât doar la a profesa în domeniul în care ești pregătit, selecția va fi mai limitată.

Agregatoare de joburi

Indeed

Dacă pregătirea ta într-un anumit domeniu depășește oferta locală, poți oricând căuta un job în străinătate, în cele mai bune condiții pentru tine. Indeed este o opțiune foarte populară pentru locuri de muncă în UK, cu avantajul principal de a primi alerte de pe pagini de carieră și instituții publice, sau orice alt tip de job te-ar interesa. Numărul de utilizatori este la fel de mare, prin urmare interesul angajatorilor în acest site este pe măsură.

Jooble

Cu zeci de mii de anunțuri de angajare publicate, Jooble unește angajatori și candidați din 69 de țări diferite. Fiind partener Google și Linkedin, Jooble este în top 3 cele mai vizitate site-uri de joburi din lume. Mai mult, acest agregator este inclus în abonamentele SAS-urilor de recrutare sau ale ATS-urilor (Applicant Tracking System – un motor de căutare ultra performant care expediază procesul de recrutare) din toată lumea.

Principalul avantaj al agregatoarelor de joburi stă în expunerea ridicată și în faptul că sunt platforme internaționale. Faptul că sunt conectate la rețele mai ample, precum Google și Linkedin, sau la ATS-uri, face ca întregul proces să fie optimizat. Dacă ești un profesionist cu o carieră relevantă într-un domeniu, ai mari șanse să găsești numeroase joburi de calitate pentru tine pe aceste platforme.
Dezavantajul acestor platforme este că, fiind atât de axate pe relevanță, nu poți aplica la voia întâmplării în speranța de a obține un job bun, dacă CV-ul tău nu este relevant. În plus, va trebui să aplici pe aceste site-uri cu un CV pe măsură, optimizat și adaptat exigențelor pieței internaționale.

Platforme cu review-uri

Unde lucrăm

O platformă românească unde angajații sau aplicanții la joburi, cu interviuri sau alt tip de contact cu compania, pot lăsa review-uri cu privire la experiența lor. Aceste păreri sunt anonime, mai ales atunci când vin din partea unor persoane din cadrul companiei. Cu ajutorul lor îți poți face o părere despre cum ar fi să lucrezi acolo, la ce salariu să te aștepți și cât de des se fac promovări sau se dau măriri salariale.

Glassdoor

O platformă americană cu review-uri și cote salariale, informații importante pentru angajați și aplicanți. În primul rând, acest site este de mare ajutor atunci când nu știi la ce să te aștepți de la un angajator cu sedii în mai multe țări în ceea ce privește oferta salarială. Uneori este bine să NU te raportezi la piața locală, dacă aplici la o companie care poate suporta costuri pe măsura experienței tale. Aici găsești informații și joburi.

Este oricând de ajutor să ai informații din interiorul unei companii, despre mediul de lucru, despre colegi și despre atitudinea celor din conducere față de angajați.
Avantajul aici este clar. Însă, există mereu riscul ca unele persoane care nu își pot tempera emoțiile cu privire la performanța scăzută sau neînțelegeri, să lase recenzii nefondate. Trebuie să știi singur să filtrezi aceste informații. Importantă este concluzia pe care o tragi din mai multe recenzii.
Un alt dezavantaj este că platformele cu recenzii intră în categoria consumer generated content. Dacă oamenii nu intră să lase o recenzie, nu ai de unde obține mai multe informații despre companie. Chiar și așa, și chiar și dacă nu găsești jobul ideal pe aceste platforme, poți măcar să intri să vezi ce recenzii există despre compania pe care o vizezi.

Acestea ar fi, în linii mari, principalele platforme de joburi. Pe lângă acestea mai există și cele specializate pe un anumit nivel de pregătire în carieră, cum ar fi Hipo.ro, sau cele de anunțuri, care profită de traficul crescut de pe site, generat de celelalte anunțuri, pentru a promova și locuri de muncă în diverse domenii, precum OLX.ro.

Una dintre aceste platforme are acum anunțul pentru jobul care va fi al tău.
Deci? Care e mai potrivită pentru tine?