/

10/01/2024

Reconversie profesionala

Pentru următorul număr, vom transforma acest contabil într-un influencer cu un număr impresionant de urmăritori și cunoștințe solide de marketing online cu specializare pe social media!

Cum sună? Ușor sau înfiorător? În funcție de acest răspuns știm cât de aproape de varianta unei reconversii profesionale sunteți. Dacă ați spus „ușor”, sunteți în zona în care doar v-ați gândit la asta, fără prea mari intenții de a schimba cu adevărat domeniul de activitate. Dacă ați spus „înfiorător”, înseamnă că v-ați gândit serios la a face o schimbare, poate aveți deja un alt domeniu în gând, v-ați gândit la posibilități și ați analizat opțiunile, motiv pentru care ați ajuns, în mod inevitabil, într-un blocaj. Cel mai probabil adormiți seara cu gândul că ceea ce faceți deja nu este CHIAR atât de rău, că până la urmă v-ați descurcat până acum așa, că ați învăța să acceptați neajunsurile carierei, că știți să trăiți cu banii care vi se oferă, și că, până la urmă, este mai bine să trăiți cu răul pe care îl cunoști decât să înfrunți un rău complet nou.

Dar dacă reconversia profesională ar duce spre ceva bun? Ai ști să trăiești cu ceva bun? Cu un mediu de lucru plăcut, cu o activitate pentru care te-ai trezi cu drag dimineața și/sau care ți-ar aduce mai mulți bani? Dacă, de fapt, te temi de mai bine?

De ce este atât de dificil să faci o schimbare? Și de ce acest lucru este unul bun?

Motive pentru a te gândi serios la reconversie profesională:

  • Activitatea pe care o faci zi de zi este una care îți displace profund. Fie ai avut anumite așteptări înainte de a alege acest parcurs, fie percepția ta asupra lucrurilor s-a schimbat la un moment dat într-atât încât nu mai dorești să lucrezi în acest domeniu.
  • Salariile sunt plafonate și nu există context în care să faci mai mult de pe poziția actuală.
  • Creșterile sau mutările laterale sunt imposibile în cadrul structurilor în care activezi.
  • Ești nevoit să te muți într-o locație unde jobul pe care îl faci acum nu se mai poate practica.
  • Faptul că avansezi în vârstă este în detrimentul tău, tinerii fiind preferați în acest domeniu datorită vigorii sau a faptului că cer mai puțini bani.

Motive pentru a nu te gândi serios la reconversie profesionala:

  • Ai o familie în întreținere. Chiar dacă nu te bucură, dacă actualul job îți aduce venituri care să îți acopere cheltuielile, iar tu vizezi un domeniu în care siguranța financiară nu este o garanție, mai bine amâni sau renunți la idee. Primele câteva luni după reconversie vor fi dificile din punct de vedere al veniturilor.
  • Vizezi un domeniu deoarece trăiești cu impresia că acea activitate este mai strălucitoare decât ceea ce faci acum. Unele joburi pot părea sclipitoare. Activitatea poate părea mai lejeră, dar s-ar putea să îți placă ideea și nu tot ceea ce ar trebui să faci pentru a o monetiza. Mai mult, unele dintre persoanele care practică aceste joburi mimează succesul până când reușesc să ajungă mai sus. Există posibilitatea ca tu să urmărești o iluzie.
  • Ai o vârstă la care reangajarea în vechiul domeniu devine problematică. Știm că în ideea perfecționării și a dezvoltării personale nu ar trebui să existe limită de vârstă. Dar pentru fiecare poveste incredibilă de succes există alte câteva sute de eșecuri despre care nu auzi. Dacă ești la limita vieții profesionale, dependent, atât tu cât și familia ta, de veniturile asigurate de jobul actual, reconsideră.
  • Ai schimbat deja mai multe domenii de activitate și nu ai găsit încă nimic care să te atragă. Dacă ai trecut deja (de mai multe ori) prin procesul de reconversie profesională, fără ca vreunul dintre noile domenii să te atragă cu adevărat, atunci este posibil ca problema să fie la tine, mai mult decât la domeniile vizate. Inconsecvența este un simptom al unei alegeri făcute greșit de la bun început. Trebuie să mergi înapoi cât de mult poți pentru a vedea ce anume nu te încântă atunci când vine vorba de a continua o carieră. Este programul de lucru, orele, mediul, modul în care se lucrează, ceea ce trebuie să faci, faptul că trebuie să lucrezi cu oamenii sau fără a lua contact cu ei. Află ce îți displace cu adevărat, pentru a-ți da seama unde ar trebui să fii.
  • Abia ai finalizat studiile și ai ajuns la primul job din domeniu. Toate domeniile au specializări variate. Astfel, oameni cu aceeași pregătire la bază pot lucra în același domeniu făcând lucruri complet diferite în moduri complet diferite. Prin urmare, s-ar putea să nu fie domeniul de vină, ci fix jobul sau joburile pe care le-ai vizat în primă fază.

Reconversie profesionala – E momentul potrivit să faci o schimbare?

Persoanele care se gândesc la o reconversie profesională cu adevărat fie au o pasiune pe care vor să o transforme în sursă de venit, fie caută joburi mai stabile și salarii mai mari, fie vor să scape dintr-un mediu toxic. Oricare ar fi situația în care te afli înainte de a face acest pas, ar fi minunat dacă ar fi o decizie cu adevărat asumată.

Cum monetizezi o pasiune?

Abordarea în acest caz trebuie să fie una cât mai serioasă. Poate vii dintr-un mediu steril, plin de cifre și date, și visezi să îți desfășori activitatea într-un mediu mai cald, mai uman, mai plăcut. Să zicem că vrei să dai munca la un laborator pe pasiunea de a scrie.

Pasul 1: Află ce opțiuni de joburi au scriitorii, cât și cum se plătește. Dacă schimbarea ar fi una majoră pentru tine, nu doar de locul în care îți desfășori activitatea, ci și cum și cu cine interacționezi pentru a încasa banii de salariu, ar fi bine să te documentezi temeinic înainte.

Pasul 2: Ia cursuri online sau fizice. Dincolo de a cunoaște activitatea, ar fi bine să vezi și cu ce gen de oameni ai avea de-a face, cum ar fi colegii tăi, ei cum fac bani, unde lucrează, când lucrează? Care sunt cei mai de succes indivizi din domeniu? Poți face ceea ce fac ei?

Pasul 3: Ia-ți timp liber și experimentează cu noul program. Să dai un program fix în laborator pe libertatea de a scrie oriunde și oricând sună minunat. Dar ai putea fi cu adevărat productiv? Ia în considerare cât de mare este schimbarea pe care te pregătești să o faci.

Pasul 4: Încearcă să faci lucrurile în paralel o perioadă, pentru a nu-ți pune în pericol sursa de venit.

Cum ajungi într-un job mai bine plătit?

Dacă o carieră mai bănoasă într-un alt domeniu îți este accesibilă din punct de vedere intelectual, trebuie să faci tot ce îți stă în putere pentru a ajunge acolo. Nu toată lumea are norocul unei educații solide sau al unui drum profesional ghidat de către persoane avizate. Asta nu înseamnă că, odată ajuns la o anumită vârstă, nu mai ai nici o șansă să ajungi în acel domeniu cu joburi stabile, căutate și bine plătite.

Uneori, parcursul profesional este mai mult o chestiune ce ține de circumstanțe și mai puțin o realitate care vorbește despre capacitățile individului. Dar există domenii în care singura limită reală este propria ta abilitate.

Pasul 1: Caută cele mai bine cotate cursuri din domeniu. Dacă este nevoie de o facultate specială, fă tot posibilul pentru a te înscrie și absolvi. Mai bine mai târziu, dar mai motivat, decât niciodată. Dacă nu este nevoie de o facultate, acordă, totuși atenția cuvenită pregătirii. Dacă vii din urmă, iar cei de-o seamă cu tine vor avea multă experiență în domeniu, măcar poți avea informațiile de bază proaspete în memorie și foarte bine asimilate.

Pasul 2: Caută o companie care acceptă interni. Este o variantă extraordinară de a acumula experiența de care ai nevoie. Începutul poate părea dificil. Dar dacă alegi un domeniu în care chiar să te descurci și să lucrezi cu pasiune, în realitate nu ești decât cu un pas sau doi în urma celor care erau pe aceeași traiectorie de la bun început.

Pasul 3: Fii consecvent. Dacă acest nou domeniu și activitatea zilnică sunt cu adevărat ceea ce îți dorești să faci, nu ai nevoie decât de intrarea potrivită care să îți permită să pui în CV un job pentru o perioadă decentă pentru ca tu să ai experiența necesară în domeniu.

Cum scapi dintr-un mediu toxic?

Mai există persoane care nu au în vedere un nou domeniu anume, cât vor cu ardoare să îl schimbe pe cel în care activează deja. Poate suferă de burnout, poate relațiile interumane din industria actuală lasă de dorit, poate au un job care pune enorm de multă presiune pe individ.

În acest context, cea mai la îndemână variantă ar fi păstrarea industriei în care eu deja experiență și folosirea acestor informații dobândite cu greu de la interior pentru a ocupa altă funcție, pentru a face alt tip de activitate. Sau chiar un pas în lateral spre un domeniu conex. Gândește-te ce poți să faci relaxat pentru bani, poate chiar cu informațiile pe care le ai deja. Dacă ai fost doctor, poți scrie articole de medicină despre domeniul de specialitate sau poți preda.

Reconversia profesională s-ar putea să nu fie pentru oricine, dar s-ar putea să fie exact ceea ce îți trebuie ție. Făcută cu cap, ar putea să te ducă pe un drum mult mai bun.

Hai sa vorbim 1 la 1 despre asta! Poti sa te programezi pentru o discutie de coaching in cariera, in care discutam mai multe despre schimbarea pe care ti-o doresti. 

Tu trebuie doar sa ai deschidere. Sustinerea si suportul va veni din partea mea!