/

08/01/2024

Top platforme de lucru remote

Remote job

Lucratul remote rămâne o opțiune foarte atractivă pentru un număr mare de persoane. Mai mult decât atât, un job remote corespunde unui stil de viață într-atât încât unele persoane refuză să mai renunțe la echilibrul dintre viața personală și cea profesională pe care l-au găsit cu greu. Astfel, există persoane dispuse să renunțe la stabilitatea vechiului loc de muncă pentru avantajele unor joburi remote. În acest material le vom direcționa către site-urile cu joburi dedicate lor.

Identificarea unui top al platformelor de lucru remote este un topic provocator si foarte solicitant pentru cei care vor sa lucreze de la distanta sau pe baza de proiecte.

La fel ca toată informația din mediul online, și informația despre joburi a explodat în perioada post-pandemică, atât de mult încât doritorii nu știu de unde să înceapă. Odată pentru că, în absența limitărilor geografice, posibilitățile joburilor remote sunt nenumărate. Astfel, dacă înainte oamenii își căutau locuri de muncă în orașul în care trăiau sau în care doreau să trăiască, pentru un job remote pot aplica de oriunde (cel puțin în teorie) pentru firme de peste tot din lume. Nu trebuie decât să cunoască foarte bine o limbă de circulație internațională, să aibă experiență solidă în domeniul pe care îl vizează și un CV și portofoliu care să le deschidă ușile potrivite.

Cum căutăm un job remote?

Prin urmare, fără constrângeri de ordin geografic, fără distanțe, fără criterii ce țin de cât de repede ajungi la un loc de muncă, cum te-ai înțelege la birou cu diverse persoane sau cum ai putea lucra într-un mediu anume, de unde începi căutările dacă există atât de puține filtre?

Ce înseamnă, de fapt, un job remote?

Cea mai mare parte a persoanelor au ales un job clasic devenit remote în perioada pandemiei ori s-au angajat înainte ca managerii să solicite întoarcerea la birou a angajaților. Prin urmare, au accesat un job clasic care va redeveni clasic cu prima ocazie. Acest lucru implică prezență la birou full-time.

Dar sunt și companii care nu doresc să revină la formatul vechi. Angajații lor au dovedit că pot lucra foarte bine și fără să ocupe un loc fizic la birou, iar coordonatorii își pot face treaba și online. Un astfel de job va trebui să găsești. Unele companii au renunțat complet la ideea de a mai lucra fizic la birou, au renunțat chiar definitiv la birouri sau își cheamă angajații doar pentru întâlniri specifice. Ideal ar fi să te documentezi și să știi ce companii din domeniul tău de activitate vor face asta. Glassdoor este o platformă unde angajații își prezintă experiențele de la locul de muncă, deși unii s-ar putea să fie subiectivi. Deci verifică informațiile din mai multe surse. 

Cum găsim un astfel de job? Accesând toate platformele online și agregatoarele de joburi și căutând strict joburi remote. Poate vei fi surprins să vezi fix acele companii care au fost vehemente cu revenirea la birou care oferă joburi în regim remote în orașele unde au birouri din Statele Unite, de exemplu, precum Amazon. Și asta deoarece unul dintre avantajele acestui tip de contract constă în accesarea specialiștilor la nivel internațional. Așa că, nu ar fi rău să profiți de o asemenea ocazie.

Linkedin și Twitter sunt alte baze de date unde poți găsi astfel de joburi, dar trebuie să poți filtra în mod corespunzător anunțurile la care răspunzi.

În momentul în care te îndepărtezi de motoarele de căutare locale, se înțelege de la sine că va trebui să te descurci în limba engleză. Dacă nu pentru a lucra, măcar pentru a te înscrie și apoi naviga pe aceste platforme. Cauți un loc de muncă remote în franceză, germană sau chineză? Ai șanse să găsești. Dar cel mai probabil vei fi nevoit să te descurci în engleză pentru a te înscrie și căuta aceste joburi. Iar dacă limba engleză nu este o problemă, atunci nu vei avea nici un impediment.

Top platforme de lucru remote

Iată câteva platforme de joburi full-time în regim REMOTE utile:

https://weworkremotely.com/ – potrivit descrierii lor, platforma este vizitată de peste 4.5 milioane de utilizatori, are un grad de ocupare al joburilor postate (în proporție de 90%) și sunt aleși de către cele mai mari companii din lume pentru joburile pe care angajații le pot face remote. Ce e mai important? Nu repostează joburi de pe alte platforme. Pentru a fi prezente aici cu un anunț, companiile trebuie să plătească $299. Prin urmare, vei aplica pe poziții reale pentru companii mari. 

https://dynamitejobs.com/ – vine puternic din urmă. Compania a fost fondată în 2017, dinainte de pandemie, mizând pe trendul remote aflat atunci la început. Poți opta pentru joburi în diverse domenii, dar nu uita să pui filtrul „Europe” pentru a te asigura că ai acces la joburile potrivite. Desigur, piața de joburi remote nu ar trebui să excludă candidații din alte zone ale lumii, dar unele dintre aceste joburi ar putea avea nevoie de angajați din zone cu același fus orar sau cu o cultură asemănătoare.

https://www.workingnomads.com/ – fondat în 2014, platforma se concentra cu precădere pe joburile remote. Multe companii folosesc această platformă, pentru a enumera doar câteva: Reddit, Netflix, Canva, Mozzila, GitLab, Atlassian, Upwok, Spotify, Hotjar și altele. Poți alege joburi full-time, part-time sau pe bază de proiect. Din nou, important este să menționezi de unde aplici. Dacă nu găsești joburi în mod specific din sau pentru România, vei avea acces la joburile generale pe Europa, iar filtrul va șterge joburile pentru care nu ești eligibil.

https://remotive.com/ – se laudă cu un reach impresionant pe mai multe canale și cu o politică a muncii în sistem remote care se pliază pe un stil de viață modern. Promovează joburile care nu acaparează toata viața individului, încurajează companiile partenere să prioritizeze ceea ce contează cu adevărat pentru angajați, cum ar fi timpul liber și libertatea de a-și organiza programul la orele cele mai productive pentru ei. Cert este că, dincolo de aceste recomandări, fiecare companie are politica ei  internă, dar este plăcut să vedem interesul reprezentanților platformei pentru acest aspect.

Cum alegi un job de pe aceste platforme?

Unii dintre clienții noștri confundau în trecut proiectele luate în regim de freelancing cu joburile full-time remote. Nu credeau că există posibilitatea ca atât de multe companii să fie dispuse să angajeze atât de multe persoane la distanță. Iar primul lucru pe care l-au simțit atunci când au văzut cam cât de mare este oferta de astfel de joburi, a fost să se simtă copleșiți de numărul mare. Cum le pot studia pe toate pentru a găsi cea mai bună opțiune?

Răspunsul este unul simplu – cu un CV extraordinar de bun, redactat de profesioniștii care știu să scoată în valoare cele mai bune trăsături ale tale și cu aceeași organizare și răbdare cu care plănuiești să faci acest job la distanță. Astfel, îți faci un CV strălucit, îl încarci pe platforme ȘI completezi informațiile individuale atunci când sunt cerute. Ai grijă ca ceea ce spui în CV să spui și în descrierile individuale. Acestea sunt mai specifice și mai ușor de găsit de către angajatori.

Dacă aceste platforme se laudă cu cele mai bune companii care postează joburi, la schimb trebuie să le ofere companiilor o bază de date valoroasă din care să aleagă, așa că vor studia CV-urile depuse înainte să poți aplica la joburi, cum fac cei de la Dynamite Jobs.

Apoi, îți vei aloca o perioadă de câteva zile/săptămâni pentru a studia oferta de pe toate aceste canale, începând cu cele locale și continuând cu cele internaționale. Te vei abona la newsletter cu cuvintele cheie selectate sau vei cere notificări privind anunțurile din anumite domenii. Apoi vei citi cerințe, descrieri de joburi și vei răspunde la întrebări până când vei găsi jobul perfect pentru tine, la un salariu competitiv la nivel internațional și, cel mai important, pe care îl vei putea face din confortul casei tale, după propriul program.

De ținut cont atunci când cauți un job remote

Chiar dacă jobul pe care îl cauți este 100% online, cu colegi și șefi peste hotare, cu care nu va trebui să te vezi fizic zilnic, fără un birou la care să fii nevoit să ajungi zilnic, nu îl face un job mai puțin solicitant sau important.

Persoanele care lucrează remote, la fel ca cele care lucrează ca freelanceri, care sunt pe cont propriu sau pe bază de proiect, trebuie să fie mai bine organizate, mai bine motivate, mai atente la serviciu și cerințe și trebuie să aibă o etică profesională impecabilă. Poate ai ajuns întâmplător în situația de a lucra de acasă, în baza contextului evident de acum 2 ani. Dar dacă vei să continui pe acest drum, va trebui să te reorientezi spre o altă abordare a jobului. Persoanele care te-au angajat și-au pus speranțele în faptul că o persoană aflată la mii de kilometri distanță, a cărei activitate nu poate fi controlată constant, va livra ceea ce a promis. Disponibilitatea online, faptul că ești deschis la dialog, promptitudinea în răspunsurile date pe orice canal ați ales să comunicați, sunt vitale în a păstra un job remote nou.

#remotejobs #remotework #digitalnomad